Welke lijm gebruik je voor steenstrips?

Welke lijm gebruik je voor steenstrips
Welke lijm gebruik je voor steenstrips

Hoe lijm je steenstrips?


De beste lijm die je voor steenstrips kunt gebruiken is afhankelijk van het oppervlak.

Voor het plaatsen van steenstrips moet voor ieder type ondergrond moet een specifieke lijm toegepast worden.

Als je een goed resultaat wilt hebben moeten alle oppervlakken goed uitgehard zijn, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning de betonnen binnenwanden tenminste drie maanden en pleisterwerk tenminste vier weken.  Ook is het belangrijk dat de steen strips op een stabiele wand komen met voldoende draagkracht zodat er geen scheuren kunnen ontstaan. Voor een goede hechting is het van belang dat de muur vrij van vuil en kurkdroog is, eventueel reinigen met water en ammoniak. Soms is het nodig om het oppervlak met een primer te behandelen zoals op bakstenen en betonnen muren, gips en gasbeton. 


Voorbeelden veelgebruikte lijm soorten voor steenstrips


Weber pasta tegellijm met verhoogde slipweerstand
Ardex X77 is een lijm mortel speciaal voor natuur steenstrips
Ardex E90 voor kwartsiet soorten natuursteenstrips

Bison tegellijm
Cercol F55 steenstrip en tegellijm
Eurocol 682 Majolicol pasta tegellijm



De verwerkingstemperatuur van de omgeving tijdens het lijmen en binnen de volgende 48 uur mag niet lager zijn dan 5°C of hoger dan 25°C.



Primer of voorstrijkmiddel


       Primer of voorstrijkmiddel
Eerst de muur behandelen met een primer of voorstrijkmiddel en goed laten drogen. Controleer of het voorstrijkmiddel goed in het oppervlak is doorgedrongen, zo nodig nog een keer herhalen. Je begint met het lijmen van de steenstrips vanaf de grond, plaats eerst een houten balk waterpas op de vloer. *Plaats een balk met de hoogte van de steenstrip, een maat die je daarna gemakkelijk weer kunt opvullen. 


Steenstrips aanbrengen


Breng de lijm op de wand aan met een medium getande lijmkam en plak de steenstrip hier vervolgens met een drukkende en draaiende beweging op de wand totdat er een lichte weerstand voelbaar is en er lijm tussen de voegen van de steenstrips uitkomt, werk deze resten lijm snel netjes weg, laat de lijm niet opdrogen en probeer zo schoon mogelijk te werken. Ga systematisch te werk, van onder naar boven met het plaatsen van de steenstrips totdat je het hele oppervlak gedaan hebt met alleen nog maar de steenstrips op de wand die je in zijn geheel kunt plaatsen. Neem geregeld een paar passen afstand van de wand en bekijk de afstanden tussen de steenstrips en corrigeer nog wat indien nodig.



Steenstrips slijpen

Tenslotte moeten de lege stukken worden opgevuld aan twee zijden van de wand. De meeste steenstrips kan men beter met een haakse slijptol bewerken en niet met een tegelsnijder. 
Meet de laatste ontbrekende stukken zorgvuldig op en maak de steenstrips mooi passend, let daarbij goed op de lijnen in de steenstrips en werk de afgezaagde randen goed weg aan uiterste zijde van het oppervlak.



Steenstrips beschermen met impregneermiddel

Pas wanneer de uithardingstijd van de tegellijm is verstreken kun je de balk verwijderen en het onderste gedeelte mooi opvullen met steenstrips. Werk de randen mooi af met een siliconenkit, er zijn ook soorten transparante siliconenkit. 
Als je de steenstrips plaatst in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens moeten de steenstrips worden geïmpregneerd met een geschikt impregneermiddel, zeker aan te raden als de steenstrips buiten worden geplaatst.


Adressen goedkope steenstrips





Bent u op zoek naar een goede klusjesman? Wij plaatsen o.a. steenstrips maar u kunt ons ook bellen voor een andere klus, Klusbedrijf Karweiklus heeft voor iedere klus een goede vakman. Bel  voor  gratis advies en een vrijblijvende offerte:


Klusbedrijf Karweiklus Amsterdam

06 48 22 87 49
of stuur een email met uw wensen naar: info@karweiklus.nl