Leisteen & Kwartsiet

Klimex - Hornbach
Klimex steenstrips - Hornbach
Leisteen

Er zijn diverse soorten leisteen, afhankelijk van de oorsprong. Belangrijke factoren zijn organisch gehalte, korrelgroottepercentages, vetgehalte enz. en ook andere eigenschappen als slijtvastheid, vorstbestendigheid, soortelijke massa en hardheid hangen hiermee samen.

Leisteen ontstaat uit in lagen gesedimenteerde klei dat onder druk gedurende lange tijd omgevormd wordt tot steen, echter met een tussenstap genaamd Schalie (ook wel kleisteen genoemd). Voordeel van de steensoort is dat deze gemakkelijk in relatief dunne plakjes is te kloven. Door de gelaagdheid is het niet-waterdoorlatend en doorgaans makkelijk te winnen. Het gekloofde oppervlak van lei geeft een bijzondere, rustieke uitstraling.



Kwartsiet


Voor buitengebruik is het verstandig om kwartsiet te gebruiken. Kwartsiet kent ongeveer hetzelfde ontstaansproces als lei, met dit verschil dat het sediment vooral zand en kwartshoudend was. Het is een gelaagde steensoort die voorkomt in vele veelal bonte, lichtere kleuren. Kenmerkend voor kwartsiet zijn het stroeve oppervlak en de grote slijtvastheid. Door haar doorgaans wat lichtere kleurstelling is het een materiaal dat een eigen sfeer ademt; rust door het breukoppervlak, net als leisteen, maar met een meer zonnige inslag.




Leisteen & Kwartsiet

Leisteen en kwartsiet zijn als natuursteensoort uit de hele wereld afkomstig en in verschillende kleuren, uitvoeringen, afwerkingsmogelijkheden en maten beschikbaar. Bijzonder is de toepassing als scherf, een toepassing die je bij andere natuursteensoorten niet ziet.
Oneffen uiterlijk

Kenmerkend voor leisteen en kwartsiet zijn hun gespleten, oneffen uiterlijk. Dat wordt veroorzaakt doordat deze materialen in de groeve in lagen van elkaar afgespleten worden. Dat doet men door met grote kracht een metalen wig in de zijkant van de platen te drijven. De delen worden zo van elkaar afgespleten. Waardoor het kenmerkende ruwe uiterlijk ontstaat.